PDS (Prikkelbaar Darm Syndroom)

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS) is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, met name van de dikke darm. Het kenmerkt zich door buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid door gasvorming. Mensen met PDS hebben vaak last van een wisselende ontlasting en kunnen dus last hebben van soms diarree en soms verstopping.

Mogelijke oorzaken

De spieren van de darmwand trekken zich langer en krachtiger samen dan normaal en dit veroorzaakt de pijn doordat de darm met krampen reageert. Dit kan verschillende oorzaken hebben; je kunt intolerant zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, er kunnen onderliggende ontstekingen aanwezig zijn of bepaalde emoties of stress die de klachten kunnen verergeren. Vaak is het een combinatie van meerdere dingen.

Wat kunnen we doen?

We gaan samen kijken waar de mogelijke oorzaken liggen voor jouw darmklachten in een uitgebreid consult. We bekijken je voedingspatroon (Voedingsadvies op maat) maar waarschijnlijk kunnen een voedingsintolerantietest of een ontlastingsonderzoek ook veel meer duidelijkheid geven over jouw klachten. Als je last hebt van obstipatie gaan we ook direct aan de slag met een darmspoeling (colonhydrotherapie).