2. Koester je darmen

Workshop 2: Koester je Darmen

Een Chinees gezegde luidt: “de darm is de wortel van de plant mens”.

Als de wortels van de boom niet de juiste voeding uit de grond kunnen halen, kunnen ze de blaadjes ook niet van goede voeding voorzien.

Gezonde darmen en een gezonde spijsvertering vormen de wortel voor ons welbevinden. Stress, (psychische) spanning, te snel eten, suikerhoudende producten en gevoelens van onveiligheid zijn zeer belastend voor onze darmen. Daarentegen zijn rust, ontspanning, glutenvrije granen, vezelrijke producten en goede vetten juist voedend voor onze darmen. Goed zorgen en lief zijn voor je darmen dragen bij tot een positiever en energieker leven. Met name als je gevoelige darmen hebt of chronische klachten.

Prikkelbare darm, lekkende darm, spastische darm wat bedoelen ze daar nu mee en wat kan je er zelf mee. Waar je gaat beginnen is afhankelijk van jouw signalen en dat is voor iedereen anders. Samen kijken we naar wat er voor jou nodig is. We gaan het ook uitgebreid hebben over de invloed van onze darmen op onze hormonen, want zeg nou zelf, hebben we daar niet allemaal dagelijks mee te maken. Onze darmen zijn de grootste producent van al onze hormonen. Als de omgeving daar vervuild is, kunnen hormonen ook niet geproduceerd en verwerkt worden (denk aan oestrogeen dominantie).

In deze workshop gaan we uitgebreid onderzoeken hoe we met voeding je maag- darmstelsel kunnen optimaliseren zodat niet alleen klachten ter plaatse maar vanuit het gehele lichaam onder de loep worden genomen. We gaan ook samen aan de slag zodat je gelijk in de praktijk aan de slag kan gaan.

Duur: 3 uur inclusief zelf maken van voedende smoothie’s en alles over supervoeding

Koester je darmen

  • Wat kunnen jouw darmen verteren en wat kunnen ze opnemen?
  • Produceer jij dure poep?
  • Is jouw gezonde voeding wel zo gezond voor jou?

In de praktijk

  • Aan de gang met smoothie’s en superfoods
  • Wat verstaan we onder superfoods?
  • Welke voeding hebben jouw darmbacteriën nodig?