Detoxkuur

Dagelijks wordt ons lichaam blootgesteld aan allerlei giftige stoffen, variërend van uitlaatgassen en sigarettenrook tot bewerkte voeding vol kunstmatige geur-, kleur en smaakstoffen. Ons lichaam beschikt over een natuurlijk reinigingsproces waarmee schadelijke stoffen uit ons lichaam worden verwijderd, maar als we aan teveel giftige stoffen wordt blootgesteld kan ons lichaam het afvoeren van al die toxische stoffen gewoonweg niet meer aan. De giftige stoffen worden in plaats van ze af te voeren opgeslagen in vetcellen, waar ze soms wel jaren kunnen blijven zitten. Vervolgens kunnen deze toxische stoffen allerlei ziektes en aandoeningen veroorzaken. De enige manier om toch van al die giftige stoffen af te komen is door af en toe een detox te doen, zodat de vetcellen waarin de stoffen zitten verborgen kunnen worden afgebroken en de toxische stoffen kunnen worden afgevoerd.

 

Reinig eerst de darmen

Dat schreef Hippocrates, de vader van de natuurgeneeskunde, 2500 jaar geleden al.

Dat gifstoffen afkomstig uit de darm verantwoordelijk zijn voor ziekten was toen al bekend. Bij veel natuurgeneeswijzen neemt detoxen namelijk al eeuwen lang een centrale plaats in, en veel natuurgenezers menen zelfs dat het lichaam maar één ziekte kent, te weten ‘toxemie’ oftewel vergiftiging. Zij geloven dat het lichaam in staat is zichzelf te genezen van elke ziekte zolang het lichaam maar schoon is en voldoende gezonde voeding binnen krijgt.

Bij een goed detoxprogramma wordt geadviseerd om eenmaal per half jaar 7 of 14 dagen te detoxen, maar de lengte en frequentie van een detox is mede afhankelijk van je eigen wensen, doelstellingen en wat het beste bij jouw persoonlijke situatie past. In ieder geval is het nooit aan te raden om regelmatig 1 dag te detoxen, want daarmee breng je alleen maar je spijsvertering uit balans zonder dat de toxische stoffen de gelegenheid zullen hebben om te worden afgevoerd.

 

Maak voor een advies op maat een afspraak voor een intake.