Reflexzone

Geschiedenis

Historisch gezien lagen de Chinezen voor op de westerlingen in hun inzicht in het holistisch functioneren van het menselijk lichaam. Duizenden jaren geleden ontwikkelde ze het idee dat de verschillende lichaamsdelen verschillende contacten met de buitenwereld vertegenwoordigden. Het hoofd verbindt ons met de hemel, met onze handen maken we contact met elkaar door aanraking en samenwerking, de voeten verbindt ons met de aarde etc. De Chinezen waren zich erg bewust van hoe belangrijk de voeten zijn bij de behandeling van diverse ziekten.

De oudste documentatie met afbeeldingen van de uitoefening van reflexologie is in Egypte ontdekt. Deze afbeelding is gedateerd van omstreeks 2330-2500 voor Chr. Het is gevonden in een oude graftombe van de Egyptische arts Ankmahor.

Een Amerikaanse indianenstam, de Cherokee indianen van North Carolina beoefenen de reflexologie al eeuwen. Ze erkennen hoe belangrijk de voeten zijn voor het behoud van fysiek, mentaal en geestelijk evenwicht. Het is voor hun een hele belangrijke geneeskunst en deel van een gewijde ceremonie. De voeten lopen op de aarde waardoor je ziel met het universum verbonden is. Onze voeten zijn het contact met de aarde en de energieën die erdoor stromen.

De Amerikaan dr. William Fitzgerald is de grondlegger voor de basis van de moderne reflexologie met zijn ontdekking van zones en zijn technieken de “zonetherapie”.