Familie opstellingen

Vaak zitten we vast in systemen en nemen we niet de tijd om na te gaan wat we nou eigenlijk graag  willen in dit leven. Hoe vaak roep je niet iets wat je klein houdt? Welke angst is daar de oorzaak van? Is er een balans tussen wat jij wilt bereiken en wat je verdient? Waar zit jou blokkade die ervoor zorgt dat je niet kunt groeien in jou thema?

Een (familie) opstelling dringt snel tot de kern van een probleem of patroon door. Een opstelling kan gaan over allerlei uiteenlopende levensvragen of thema’s (bv terugkerende issues of valkuilen) die je in een nieuw daglicht wilt stellen, wilt onderzoeken of waarin je wilt groeien. Opstellingen brengen beweging omtrent thema’s als ziekte, relaties, familie, kinderen, geld of loopbaan. Maar kunnen ook inzicht geven in boosheid, angst en depressie.

Het bijzondere aan opstellingen is dat er gewerkt wordt met een lichamelijk, energetisch en emotioneel veld, dat zichtbaar wordt door representanten, dit kunnen mensen zijn maar ook voorwerpen.

De essentie van een opstelling is dat we met liefde zien en horen wat er is. Hierbij kijken en luisteren we in het bijzonder naar dat wat buitengesloten is. Of anders gezegd: dat wat vergeten, verzwegen of buitengesloten is, wordt alsnog zichtbaar gemaakt, uitgesproken en doorvoeld en alle familieleden krijgen alsnog de plaats toegewezen die hen toekomt. Keer op keer blijkt dat  een diep helende werking te hebben. Door de realiteit met liefde onder ogen te zien, kunnen we bevrijd worden van onze verstrikkingen. Door te erkennen en in te achten wat er is, kan de liefde weer gaan stromen.

Familieopstellingen zijn ontwikkeld door Bert Hellinger. Hij werkte als missionaris in Zuid-Afrika en ontdekte daar dat latere generaties problemen hadden die niet te verklaren waren uit wat zij zelf meegemaakt hadden, maar wel uit wat hun ouders of grootouders hadden meegemaakt. Dit kunnen we bijvoorbeeld terugzien bij kleinkinderen van grootouders die tijdens de oorlog in een kamp hebben gezeten. Terwijl zij zelf nooit in een kamp gezeten hebben, hebben sommige van deze kinderen toch een kampsyndroom.

Hylke Bonnema (1974) is van huis uit psycholoog. Al tijdens zijn studie kwam hij in contact met het systemische werk van Bert Hellinger – de grondlegger van het Systemische Werk – en volgde intensieve trainingen bij hem. Sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot een expert in familieopstellingen. Hij werkt in verschillende leiderschaps- en organisatie-ontwikkelingstrajecten en maakt reizen met leiders in de natuur, om daar de inspiratie te vinden om klanten en de wereld te dienen vanuit hun natuurlijke bezieling.

Ik heb de opleiding gevolgd bij Hylke Bonnema. Hij is met goedkeuren van Bert Hellinger zijn eigen opleidingsinstituut gestart waar hij het nieuwe opstellen uitdraagt met heel veel respect voor zijn eigen opleider Bert. De methode van Hylke is nog intuïtiever, er is nog meer ruimte om het werkveld te laten spreken.