Vermoeidheid en geen energie

Vermoeidheid of geen energie is een staat van lichaam en geest waarbij je je verminderd in staat voelt activiteiten te ondernemen en je slaperig voelt of jezelf niet kunt aanzetten. Vermoeidheid is over het algemeen een gevolg van een zware lichamelijke of geestelijke inspanning of een lange periode zonder slaap. Helaas is vermoeidheid en het hebben van weinig energie een vaak voorkomende klacht in deze tijd.

Mogelijke de oorzaken

Je darmen bestaan uit vele miljarden bacteriën. Dit noemen we microbioom. Dit microbioom maakt een groot gedeelte van je energie aan.   Als dit microbioom uit balans is wordt dit veel moeilijker en moet die energie uit je eigen energie voorraad komen. Als er ook te veel afvalstoffen opgehoopt zitten in je darmen en deze niet effectief worden afgevoerd zal dit ook bijdragen aan jouw vermoeidheid.

Wat kunnen we doen?

Een uitgebreide anamnese moet gaan bepalen waar jouw vermoeidheid vandaan komt.  We zouden een ontlastingsonderzoek kunnen doen, zodat we de oorzaak gelijk goed kunnen aanpakken. Maar misschien met aanpassingen in je voeding en aanvullende suppletie kunnen we ook al ver komen.