Hormonale klachten

Menstruatiepijnen, premenstruale pijnen (PMS), overgangsklachten zoals opvliegers of nachtzweten en gewichtstoename. Maar ook vage klachten zoals gewrichtspijn, slapeloosheid, stemmingswisselingen of vermoeidheid behoren vaak tot hormonale klachten.

Mogelijke oorzaken

Leeftijd zoals in de pubertijd of menopauze, maar ook voedselallergieën of intoleranties en spijsverteringsproblemen kunnen hormoonverstoringen veroorzaken. Blootstelling aan toxinen en schadelijke stoffen of een ongezonde leefstijl met ongezonde voeding, te weinig beweging en/of veel stress zijn ook risico factoren voor een hormonale disbalans. Er zijn ook ziekten die je hormonen in de war kunnen sturen zoals: diabetes, schildklieraandoeningen, PCOS, eierstok- en prostaatkanker.

Wat kunnen we doen?

De basis van een goede gezondheid is gezonde voeding. Dit geldt ook voor je hormonen.

Het is niet alleen wat je eet maar ook wanneer, hoe en waarom? We nemen je huidige voedingspatroon door en soms is het een kwestie van een paar kleine veranderingen die al een grote impact op je gezondheid en dus je hormonen kunnen hebben. Voedingsadvies op maat daar beginnen we mee. Vervolgens kan een detoxkuur gecombineerd met colonhydrotherapie ook een optie zijn. Mochten je klachten niet verminderen dan zullen we iets verder moeten gaan kijken d.m.v. een ontlastingsonderzoek.