Geschiedenis

De vroegste referentie naar darmspoeling of  colonhydrotherapie is een – een klysma – welke gevonden is in een Egyptische medische rol die de Eber Papyrus heet en dateert rond 1.500 BC.  Deze informatie beschrijft de darm en darmspoeling technieken met het gebruik van kruiden en water.

(Tijdens een klysma wordt alleen het onderste gedeelte van de darm bereikt, van de anus tot het Sigmoid deel. Met een hoge darmspoeling bereikt het water de hele dikke darm.)

Wat is colonhydrotherapie/darmspoeling?

In de 17de eeuw was het in Frankrijk in de mode om elke dag drie tot vier klysma’s te ‘genieten’. Aan het eind van de 19de eeuw werd het pas belangrijk om de hele dikke darm te spoelen. In 1917 had de Amerikaanse Dr. John Harvey Kellogg een artikel geschreven over zijn succes met darmspoelingen (samen met gezonde voeding en beweging) om operaties te voorkomen. Van zijn 40,000 patiënten met maag- en darmklachten hoefde uiteindelijke 20 mensen een operatie te ondergaan. Dit artikel maakte heel veel huisartsen enthousiast, en de volgende drie decennia hadden veel praktijken een colon apparaat en werden ze voornamelijk gebruikt voor hoge bloeddruk, hartklachten, artritis en depressiviteit.