Darmtherapie

Wist u dat gezonde darmen de basis vormen voor onze gezondheid? Als de darmen ‘ziek’ zijn, dan is het lichaam uit balans en hieruit kunnen diverse klachten ontstaan. Veel lichamelijke klachten vinden hun oorsprong in ongezonde darmen. Voor een goed werkende darm en het daaraan verbonden immuunsysteem is een gezonde spijsvertering noodzakelijk.

Verkeerde eetgewoonten, infectieziekten, erfelijke aanleg, langdurige stress, medicijngebruik en antibiotica behandelingen, bacterie- schimmel- en parasitaire belasting kunnen de darmflora en het immuunsysteem verstoren. Darmtherapie kan echter een manier zijn om de darmflora weer te helpen herstellen.

Over het algemeen wordt gedacht dat de darm alleen een spijsverteringsfunctie heeft. Het neemt voedsel op en houdt zich daarnaast bezig met het uitscheiden van onverteerbare voedselresten. Vaak wordt de darm alleen in verband gebracht met symptomen zoals verstoppingen, winderigheid of buikkrampen. De darm is daarentegen een uiterst gecompliceerd en complex orgaan, waarvan de functie veel meer omvattend is dan alleen de afbraak van voedsel. Het is het regelcentrum voor het algehele welbevinden. Het wordt daarom ook wel de tweede hersenen genoemd. Darmontstekingen (gedeeltelijk een immuniteitsprobleem), kunnen effect hebben op de hersenen, de gemoedstoestand en op diverse organen en weefsels.

De darmen zijn voor ruim 75% verantwoordelijk voor de immuniteit en afweercapaciteit in ons lichaam. Darmtherapie is erop gericht de darmflora en de darmwand (mucosa) te herstellen. De darmflora is het geheel van de in de darm aanwezige ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën. Een gezonde darm is beter instaat voeding tot zich te nemen, waardoor de juiste voedingsstoffen worden opgenomen in het bloed en vervoerd worden naar de lichaamscellen. Echter wanneer de darmwand door slechte factoren doorlaatbaar wordt, verdwijnen ook ‘verkeerde’ stoffen door de darmwand, via het bloed, het lichaam in. Daar gaan ze een eigen leven leiden en kunnen ze cellen, weefsels en zelfs organen aantasten. Dit is de basis voor het ontstaan van vele klachten en vaak ligt er een voedselintolerantie aan ten grondslag. Het is daarom van essentieel belang dat toxinen (giftig afval) goed wordt afgevoerd, de veroorzaker (schimmel, bacterie, parasiet) onschadelijk wordt gemaakt en de darmwand wordt herstelt. Als het slijmvlies (mucosa) van de darm herstelt is, zal dit een positieve invloed hebben op de slijmvliezen in de rest van ons lichaam. Dit is allemaal mogelijk wanneer er gebruik gemaakt wordt van darmtherapie.

Klachten bij een ongezonde darm:

 • Onverklaarbare buikpijnen – krampen
 • Opgeblazen gevoel – boeren na elke maaltijd
 • Langdurige diarree – chronische verstopping
 • Wisselende ontlasting (dik-dun)
 • Sterk/Zurig ruikende ontlasting – slechte vertering
 • Plakkerige ontlasting – ontlasting die blijft drijven
 • Winderigheid in vervelende mate
 • Spastische darm – Prikkelbaar Darm Syndroom
 • Colitis ulcerosa – ziekte van Crohn
 • Chronische infecties van het maagdarm kanaal
 • (Voedsel) allergieën – hoofdpijn, migraine
 • Verlaagde weerstand – ontstekingen
 • Chronische vermoeidheid – emotionele klachten
 • Huidziekten (eczeem, acne) en luchtwegaandoeningen
 • Rug- spierpijn, gewrichtsklachten, artrose, fibromyalgie, reuma

In de darm wordt het immuunsysteem bepaald door o.a. spijsverteringsenzymen, de slijmlaag, de residente darmbacteriën (vaste bewoners van de darmflora), specifieke enzymen en eiwitten voor de afweer. Wanneer een van deze systemen faalt, geeft dat
een extra belasting aan de overige onderdelen van dit belangrijke immuunsysteem.

WAT DOET DE GEZONDE DARM?

 • Houdt een goede PH in stand (zuurtegraad)
 • Behoudt de gezonde conditie van de darmslijmvliezen door o.a. productie van korte keten vetzuren welke nodig zijn om darm-epitheelcellen te vormen, deze bieden bescherming tegen pathogenen zoals bacteriën, schimmels en parasieten
 • Versterkt het immuunsysteem
 • Produceert vitamine: B1, B6, B12, K,   Foliumzuur, Biotine, aminozuren en neurotransmitters, waaronder serotonine.
 • Opname van vitaminen, mineralen en andere nutriënten door de juiste vertering
  van voedingsmiddelen
 • Produceert anti-oxidanten; zij maken ongewenste micro-organismen onschadelijk
 • Produceert stoffen die bijdragen aan de verlaging van cholesterol en de bloedsuikerspiegel
 • Aanmaak van het DPP-IV enzym

Ons lichaam krijgt veel te verduren. Dagelijks staan we bloot aan vele giftige stoffen,
maar ook ons lichaam zelf produceert een stroom aan toxische stoffen, afvalstoffen van de stofwisseling, virale en bacteriële afvalproducten en afbraakproducten van hormonen en galzouten.

INVLOEDEN WELKE DE GEZONDE DARM AANTASTEN

 • Bij de geboorte; keizersnee, vroeggeboorte, infectiegevoelig, laag immuunsysteem, weinig afweerstoffen, geen borstvoeding, laag aangeboren enzym- en darmbacteriepotentieel
 • Erfelijke factoren zoals astma, bronchitis en allergieën
 • Anatomische oorzaken: aangeboren of verkregen veranderingen (o.a. door operaties) van de spijsverteringsorganen
 • Latrogene (door medische handelingen) invloeden; antibiotica, cortisone -therapie, anticonceptiepil, straling (röntgen, gsm), narcose, laxeermiddelen en andere belastende medicijnen
 • Ernstige en chronische darm- en slijmvliesinfecties, parasieten-, gist- en schimmelinfecties, infectieuze micro-organismen (o.a. Salmonella en Rota-virus), voeding en voedselvergiftiging, algemene infecties en ontstekingen.
 • Ziekte van Lyme
 • Verstoringen; van de spijsvertering, in de maagzuurproductie, in de pancreasfunctie, in de aanmaak of afgifte van gal
 • Gifstoffen; uit het milieu, zware metalen zoals lood, cadmium en kwik en chemische stoffen
 • Slechte voeding: gedenatureerde voedingsmiddelen (o.a. suiker, witmeel en fastfood), eenzijdige voeding, gebrekkige hygiëne bij bereiding, additieven, hoog gehalte onverteerbare vezels (grote hoeveelheid grof gemalen granen en bijvoorbeeld grove rauwkost in combinatie met slecht kauwen = enzymtekort)
 • Voeding-intoleranties (melk, gluten, caseïne, soja, tarwe, etc.)
 • Psychische stress: conflicten, stress, angsten, trauma, burn-out

LEAKY GUT SYNDROOM (LEKKENDE DARM)

Een mogelijk gevolg van een beschadiging van het darmslijmvlies door ontstekingen is een lekkende darm. Hierdoor komen afvalstoffen terecht in de bloedbaan, het omliggend weefsel, de spieren, de gewrichten, in organen en zelfs in je zenuwstelsel. Dit noemt men het Leaky Gut Syndroom. Het Leaky Gut Syndroom is een gevolg van onverteerd voedsel, die door gebrek aan enzymen de darmslijmvlies beschadigt. Wanneer de spijsvertering niet optimaal functioneert als gevolg van slechte voeding en een slechte levensstijl, kan dit leiden tot een doorlatende of “lekkende” darm. Voeding komt onverteerd in onze darmen en ondergaat een rottings-/fermentatie proces waardoor deze toxische stoffen het darmslijmvlies aantasten. De aanwezige bacteriën in de darmen reageren op onverteerd voedseldeeltjes en produceren hierbij giftige chemische stoffen en gassen. Toxische stoffen kunnen soms jaren vastgeplakt zitten in de darmplooien en slijmvliezen en zo wordt een aangenaam milieu gecreëerd voor schadelijke bacteriën, schimmels, gisten en parasieten. Deze intestinale toxines, bekend als endotoxines, kunnen schade aan het darmslijmvlies teweeg brengen. Eenmaal in het bloed, zullen deze giftige stoffen een ontstekingsreactie creëren. Deze ontstekingsreacties kunnen plaatsvinden in de gewrichten, de spieren, de lever, de nieren, de darmen, de maag en op verscheidene andere locaties in het lichaam. Een lekkende darm betekent ook een verminderde functie van metallothioneine waardoor kwik, lood en andere toxines de lever belasten. Als er onvoldoende metallothioneine in de darm aanwezig is zullen zware metalen aan sulfhydril groepen gebonden worden. Sulfhydril groepen zijn belangrijk om caseïne en gluten af te breken.

BIOFILM

Wanneer bacteriën of hun toxines voor een langere tijd in de darm zitten, is het mogelijk dat rondom deze bacteriën zich een biofilm gaat afzetten. Dit betekent dat de bacteriën ingekapseld zitten en ongevoelig worden voor antibiotica en waarschijnlijk ook voor de natuurlijke ‘bacteriedoders’. Het gevolg is dat deze bacteriën nog steeds hun afvalstoffen (toxines) de vrije loop laten en dit kan enorm veel gezondheidsklachten geven. Een voorbeeld van een in biofilm verpakte bacterie is de Borellia (Lyme). Deze bacterie lijkt soms niet vatbaar te zijn voor antibiotica en andere afdodende middelen. Zo’n bacterie noemt men dan (darmtherapie)resistent. Bepaalde enzymen zijn in staat om de biofilm open te breken en dit kan dan ook worden ingezet tijdens de darmtherapie.

LEEFTIJD 50+

Vanaf de leeftijd van 50 jaar heeft 1/3 van de mensen een deficiëntie (tekort) van spijsverteringsenzymen. Dit is dan ook een kritische leeftijd waarop veranderingen kunnen plaatsvinden in de darmflora die soms vervelende consequenties kunnen hebben. Het is daarom aan te raden om, als u rond deze leeftijd bent, een ontlastingsonderzoek te laten uitvoeren. Een dergelijk onderzoek kan ook preventief worden uitgevoerd.

DARMTHERAPIE

De darmtherapie is gericht op het reinigen van de darmen, het elimineren van schadelijke bacteriën, schimmels en parasieten en het herstel van de darmwand, het darmslijmvlies en de darmflora. Dit gaat altijd samen met persoonlijke klacht gerelateerde voedingsadviezen. Met darmtherapie, waarbij overigens ook altijd de lever wordt mee behandeld, is het mogelijk spijsverteringsproblemen aan te pakken. Zo ook klachten die zich manifesteren in de overige slijmvliezen zoals die van mond, oor, oog, keel,  longen, de huid, pezen, slijmbeurzen en gewrichten kunnen via darmtherapie hersteld worden. Darmtherapie kan vele klachten verlichten, verhelpen of voorkomen.

ANAMNESE

U maakt een afspraak voor een consult waarin we de anamnese afnemen. Dit is een soort vragenlijst en aan de hand hiervan wordt er tijdens het eerste consult gekeken welke onderzoeken en adviezen voor u geschikt zijn om een verbeterde gezondheid en darmfunctie te krijgen.

ONTLASTINGSONDERZOEK

Een analyse van de ontlasting levert gedetailleerde kennis op over de toestand van de micro-ecologie van de darm, de algemene vertering en de kwaliteit van het lokale immuunsysteem. De conclusies hieruit maken therapeutische beslissingen mogelijk die niet op vermoedens maar op feiten gebaseerd zijn. Onze praktijk beschikt over de benodigde kennis om een dergelijk ontlasting onderzoek te laten uitvoeren en om de resultaten goed en gedegen te kunnen beoordelen. Hiervoor is een speciale opleiding gevolgd. De darmtherapie opleiding is gericht op diagnostiek en herstel van de darmfunctie, het darmslijmvlies en de darmflora, om zodoende de balans en een goede immuniteit van de darm te bewerkstelligen. Naar aanleiding van de uitslag van het ontlastingsonderzoek wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld om de darm in een gezonde toestand te brengen.

WAT WORDT ER BEKEKEN BIJ EEN ONTLASTINGSONDERZOEK?

 • Wat is de PH waarde van de darmflora?
 • Wordt het voedsel goed verteerd?
 • Is er een overgroei aan slechte bacteriën?
 • Zijn er voldoende gunstige bacteriën?
 • Is er een Candida belasting (gist)
 • Is er een schimmel belasting?
 • Is er een parasitaire belasting?
 • Zitten er ontstekingen in de darm?
 • Is de darmwand doorlaatbaar? Leaky Gut?
 • Hoe werkt het immuunsysteem?
 • Is er overgevoeligheid voor voedingsstoffen?
 • Is er overgevoeligheid voor gluten?
 • Is er sprake van de Helicobacter pylori bacterie?
 • Welke virulente factoren spelen een rol?
 • Zijn er onrustige cellen aanwezig?

DOELGERICHTE THERAPIE

 • inzicht in de eigen leefstijl en patronen
 • verandering van leefstijl
 • voedingsadviezen – dieet
 • stressreductie – ontspannen
 • genoeg bewegen en drinken

Onderstaande behandelingen worden ingezet aan de hand van supplementen
zoals enzymen, vitaminen, mineralen, kruiden, vetzuren, probiotica, e.d:

 • voedingsinterventies bij verteringsstoornissen (zwakte in de eiwit, koolhydraten- of vetvertering) – enzymtherapie
 • afbraak biofilm – enzymtherapie
 • ontgiften – detox
 • afdoden pathogene stoffen (ziekmakende stoffen zoals schimmels, bacteriën e.d.)
 • wederopbouw darmslijmvlies en flora met o.a. prebiotica en probiotica

DUUR VAN DE THERAPIE

Het herstellen van een verstoorde darm kost tijd. Wanneer deze licht verstoord is, kan het zijn dat met alleen al het veranderen van de dagelijkse voeding, vermindering van stress en het gebruik van enkele middelen de darmflora in enkele maanden hersteld is. Bij ernstiger verstoorde darmen moet men een langere tijd nemen om dit te kunnen herstellen. Een therapie van gemiddeld zes tot twaalf maanden is niet ongebruikelijk, soms kan het zelfs nog langer duren voordat de darmen weer stabiel (genoeg) zijn. Dit hangt o.a. af van factoren zoals stress, leefstijl en de bereidheid hier aan te werken. Afhankelijk van de resultaten zal het therapieplan mogelijk aangepast worden. Let op! Het uiteindelijke herstel van de darm hangt voor een groot deel af van de rol die de patiënt hierin gaat spelen, ofwel van de intensiteit waarmee de patiënt de adviezen gaat opvolgen.

Onderga zelf darmtherapie en ervaar zelf de resultaten!

Nagenoeg alle patiënten ervaren een verbetering van hun leven wanneer zij de adviezen volgen die ze hebben gekregen. Alleen al het veranderen van het voedingspatroon (en het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen) geeft bij de meeste patiënten een duidelijke verbetering van de klachten. Ook mensen met specifieke darmklachten ervaren vaak opvallend snel verlichting. Eveneens geldt ook hier weer: hoe serieuzer patiënten met de adviezen aan de slag gaan, hoe eerder en duidelijker de positieve resultaten kunnen zijn. Patiënten met langdurige chronische klachten zullen meer geduld moeten hebben om de darmflora goed te herstelt te krijgen dan patiënten met acute klachten en/of een licht verstoorde darmflora.

De uitleg van de onderzoeken krijg je te zien als je het betreffende onderzoek aanklikt.


BASISSCREENING DARM: Algemene Info

Bij chronische en vage maag-darmklachten en/of vermoeidheid, huidklachten en hormonale disfuncties geeft dit programma snel aan of deze veroorzaakt worden door een verstoorde darmflora, een verzwakt afweersysteem, ontstekingen en/of een voedselallergie. Op basis van de resultaten van dit programma wordt bepaald welke vervolgonder¬zoeken nodig zijn en/of welke therapie toegepast kan worden om de oorzaak van de klachten te verhelpen.
Dit programma omvat de volgende onderzoeken: Fecesprogramma, Virulente factoren, SIgA, ß-Defensine 2, α-1-Antitrypsine en EPX. Voor meer informatie: zie deze onderzoeken.

SKB-TEST: ROTS-TEST EN SKL-TEST: Algemene Info

Deze test is een preventieve test die aangeeft al vanaf een heel vroeg stadium aan of er functionele (stadium I), kleine (stadium II) of grote verstoringen (stadium III) van de lichaamsfuncties zijn. Deze test wordt aangeraden bij onduidelijke , vage klachten. Hiermee kan inzicht verkregen worden in de vitaliteit van het lichaam. De mate van de gemeten verstoring (stadium I, II of III) bepaalt de intensiteit van de in te zetten therapie.  Een doelgerichte corrigerende therapie helpt u om uw lichaamsfuncties en onderliggende processen weer in balans te brengen. Daardoor verdwijnen de klachten waardoor u zich fitter voelt.

ADRENALE STRESSINDEX (Saliva): Algemene Info

Bij deze test wordt onderzocht of de volgende symptomen veroorzaakt worden door een verminderde conditie van de bijnieren: Vermoeidheid, uitputting, minder weerstand, sterke stemmingswisselingen, huidproblemen, osteoporose, versnelde verouderingsprocessen: achteruitgang van de verstandelijke functies (waaronder het geheugen en het concentratievermogen), het reactievermogen en de algehele lichamelijke conditie. Om dit te onderzoeken worden de hormonen cortisol en DHEA gemeten in speeksel. Cortisol en DHEA worden beide door de bijnierschors geproduceerd. Cortisol heeft uitgebreide effecten op verschillende organen in het lichaam: het werkt ontstekingsremmend, het houdt het bloedsuikergehalte, de bloeddruk en de spierkracht op peil en helpt de zout- en vochtbalans in evenwicht te houden. Bij stress is de cortisolproductie verhoogd. Omdat voor DHEA gedeeltelijk dezelfde basisbestanddelen worden gebruikt, is de DHEA-productie verlaagd. Bij langdurige stress kan het voorkomen dat de bijnieren de hoge cortisolproductie niet langer kunnen volhouden, waardoor deze afneemt. Veranderingen in de concentratie cortisol geven de reactie op stress aan. Het hormoon DHEA heeft onder andere invloed op de gemoedstoestand, het afweersysteem, het seksuele functioneren, de lichaamskracht en de verstandelijke functies. Veranderingen in de concentratie DHEA geven de mate van gewenning aan stress aan. Als de eerder genoemde symptomen verklaard kunnen worden door de gemeten concentraties cortisol en DHEA in speeksel, dan kan een passende therapie worden ingezet, waardoor de klachten afnemen en de kwaliteit van leven verbetert.

CORSTISOL DAGPROFIEL: Algemene Info

Bij deze test wordt onderzocht of de volgende symptomen veroorzaakt worden door een verminderde conditie van de bijnier: Vermoeidheid, uitputting en eventueel ook klachten als hypoglycemie, bloeddrukproblemen, spierslapte, lage lichaamstemperatuur en een verstoorde vochtbalans. Om dit te onderzoeken wordt het hormoon cortisol op bepaalde tijden op een dag gemeten in speeksel. Cortisol wordt door de bijnierschors geproduceerd. Het heeft uitgebreide effecten op verschillende organen in het lichaam: het werkt ontstekingsremmend, het houdt het bloedsuikergehalte, de bloeddruk en de spierkracht op peil en helpt de zout- en vochtbalans in evenwicht te houden. Bij stress is de cortisolproductie verhoogd. Bij langdurige stress kan het voorkomen dat de bijnier deze hoge productie niet langer kan volhouden, waardoor de cortisolproductie afneemt. Veranderingen in de gemeten hoeveelheid cortisol geven hiermee de reactie van het lichaam op stress aan.

GALZUREN: Algemene Info

Deze test geeft aan of er een slechte vertering van vette voedingsmiddelen, chronische darmontstekingen, het spastische darmsyndroom en terugkerende galstenen kunnen hiermee verklaard worden.

GROOT HORMOONPROFIEL MAN: Algemene Info

Met deze test kunnen chronische en/of onverklaarbare pijn, vruchtbaarheids- en libidoproblemen, vermoeidheids- en concentratieproblemen en krachtverlies bij de man verklaard worden. Daartoe worden de hormonen oestradiol, testosteron en DHEA gemeten in speeksel. Een verstoorde balans tussen deze hormonen kan de oorzaak zijn van de genoemde symptomen.
Van oestrogenen, waarvan oestradiol de belangrijkste is, is aangetoond dat ze een regulerende functie hebben in het centrale zenuwstelsel, het cardiovasculaire systeem en het botmetabolisme. Uit onderzoek is gebleken dat oestradiol mogelijk een beschermend effect heeft op sperma. Bovendien blijkt het een rol te spelen bij de pijnperceptie.
Testosteron is het hormoon dat de mannelijke geslachtskenmerken en de voortplantingsfunctie reguleert. Het heeft invloed op de hoeveelheid spiermassa en spierkracht en het seksuele functioneren. Het hormoon DHEA heeft onder andere invloed op de gemoedstoestand, het immuunsysteem, het seksuele functioneren, spierkracht, de verstandelijke functies, zoals de concentratie en het geheugen.
Naar aanleiding van de gemeten concentraties oestradiol, testosteron en DHEA kan de juiste therapie worden ingezet waardoor de klachten afnemen en de kwaliteit van leven wordt verbeterd.

GROOT HORMOONPROFIEL VROUW: Algemene Info

Met deze test kunnen duizeligheid, slapte, krachtsverlies, vermoeidheid, prikkelbare darmsyndroom, vruchtbaarheidsproblemen, PMS-klachten en overgangsproblemen bij de vrouw verklaard worden.

Daartoe worden de hormonen oestradiol, progesteron, testosteron en DHEA gemeten in speeksel. Een verstoorde balans tussen deze hormonen kan de oorzaak zijn van de genoemde symptomen.
Oestrogene hormonen, waarvan oestradiol de belangrijkste is, reguleren onder andere de groei en ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, ze hebben veel invloed op de menstruele cyclus, het centrale zenuwstelsel, het cardiovasculaire systeem, het botmetabolisme en ook op de kwaliteit van de spierkracht bij de vrouw.

Progesteron bereidt het baarmoederslijmvlies voor op de innesteling van een bevruchte eicel en maakt de borstklieren gereed voor melksecretie. Tijdens de tweede helft van de menstruele cyclus is de progesteronproductie het hoogst. Tijdens deze fase gaat de lege follikel behalve progesteron ook oestrogeen produceren. Er kunnen rond deze tijd symptomen optreden van het premenstrueel syndroom (PMS), zoals gevoelige borsten, een opgeblazen gevoel, slaperigheid, neerslachtigheid en prikkelbaarheid. Geslachtshormonen, met name oestradiol en progesteron, blijken een rol te spelen bij de pijnperceptie. De concentraties vrij en totaal testosteron zijn verhoogd in vrouwen met het metabool syndroom. Het heeft invloed op de hoeveelheid spiermassa en spierkracht. Het hormoon DHEA heeft onder andere invloed op de gemoedstoestand, het immuunsysteem, het seksuele functioneren, spierkracht, de verstandelijke functies, zoals de concentratie en het geheugen.
Naar aanleiding van de gemeten concentraties oestradiol, progesteron, testosteron en DHEA kan de juiste therapie worden ingezet waardoor de klachten afnemen en de kwaliteit van leven wordt verbeterd

HELICOBACTER PYLORI: Algemene Info

Deze test onderzoekt of iemand besmet is met deze bacterie die betrokken kan zijn bij het ontstaan van allerlei maagklachten tot aan maagkanker toe. (Vage) Pijn in de maagstreek, misselijkheid, een opgeblazen gevoel, gebrek aan eetlust en soms braken, (chronische) maagontstekingen en eventueel bloedarmoede wegens ijzergebrek kunnen hiermee verklaard worden. Vervolgens kan de juiste therapie ingezet worden om de bacterie te verwijderen.

HISTAMINE: Algemene Info

Deze test toont aan of iemand mogelijk een histamine-intolerantie heeft. Klachten als hoofdpijn, loopneus, huidproblemen, ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen, lage bloeddruk en eventueel zelfs een anafylactische shock kunnen hiermee verklaard worden. Vervolgens kan de juiste begeleiding met dieet en therapie geboden worden om uw gezondheid te optimaliseren

IgG/IgG4 PRE-SCREENING (INTOLERANTIE): Algemene Info

Met deze test kan zekerheid verkregen worden of er sprake is van voedingsintoleranties en voor welk soort voedingsmiddelen, bij klach­ten als acne, winderigheid/ opgeblazen gevoel, burn-out syndroom, depressie, diarree, infecties, huidaandoeningen, hormonale stoornis­sen, bovenbuikklachten, constipatie, ADHD en chronische vermoeid­heid. Bovendien geeft deze test aan of de voedings­intoleran­tie bestaat ten opzichte van IgG-antigenen in voeding van het het IgG4-type of van alle IgG-typen gezamenlijk (1 t/m 4). Ook ondersteunt deze testuitslag de keuze voor het gespecialiseerde vervolgonderzoek IgG en/of IgG4 Screening Plus, waarbij zo’n 280 voedingsmiddelen onderzocht worden.

PARASITOLOGIE – TFT: Algemene Info

Deze test onderzoekt heel grondig of er parasieten zijn. Dit onderzoek kan mogelijk klachten als obstipatie, diarree, darmkrampen, misselijkheid en gebrek aan eetlust verklaren. Vervolgens kan de juiste therapie ingezet worden om de parasieten te verwijderen.